
Сільськогосподарський сектор Іспанії ослабила посуха. Відсутність опадів останніми місяцями й нестача води у зрошуваних районах привели до значного зменшення урожаю городини. Разом з тим збільшилися витрати на виробництво, зменшилася пропозиція та зросли ціни на сільськогосподарську продукцію, інформує farmer.pl. Українські виробники мають можливість скористатися з ситуації й зайняти вигідні позиції на ринку ЄС. Щоправда, для цього доведеться звернути увагу на якість вітчизняної продукції.
В окремих регіонах країни втрати урожаю пшениці, ячменю, вівса, жита та тритикале склали від 30-40 і до 80%. Причина поганого врожаю – зміни клімату на Піренейському півострові. Попередній урожай зернових, а також овочів і винограду, теж визнали провальним.
«Через ризик посухи тисячі виробників у наступному сезоні скоротять посівні площі під зерновими на 30-40%», – заявив президент Асоціації виробників-експортерів фруктів і овочів регіону Мурсія Хуан Марін.
Чимало фермерів на півдні країни вирішили вирощувати соняшник замість зернових. Фермери, які планували висадити кукурудзу або буряк навесні, нині сумніваються. Їхні побоювання пов’язані з витратами на зберігання води, необхідної для зрошення полів у сезон посухи. Торік брак води став основною причиною втрат в сільському господарстві. Якщо ж для зрошування використовувати опріснену воду Середземного моря, витрати на виробництво зростуть утричі.
брак води став основною причиною втрат в сільському господарстві
Нині виробники продуктів харчування попереджають про небезпеку різкого зростання цін на овочі, особливо листові: салат, цвітну капусту, броколі. У перші місяці 2018 року уже очікують високих цін на городину на іспанському ринку. А оскільки взимку Іспанія традиційно забезпечує овочами і фруктами ЄС, то ріст цін вдарить по кишені європейського покупця.
Тим часом посуха торкнулася й тваринництва. Відсутність дощів призвело до зменшення площі пасовиськ. З минулої весни фермери змушені використовувати більше кормів, а насамперед – соломи. Іспанська асоціація виробників м’яса великої рогатої худоби оцінює збільшення виробничих витрат приблизно на 1,5 євро на тварину на добу.
Нині Іспанія входить до п’ятірки експортерів української аграрної продукції й знаходиться в авангарді європейських експортерів. Частка країни в експорті до ЄС складає 15,5%. Іспанці експортують українське зерно, олію, солодощі тощо. Фрукти й овочі, однак, країна купує переважно на переробку через непривабливий зовнішній вигляд. Але потенціал до збільшення експорту – чималий.
Торік в Іспанії було вирощено 19,3 млн тонн збіжжя. За оцінками, урожай 2017 року складе 12-13 млн тонн.