Сільськогосподарський сектор Іспанії ослабила посуха. Відсутність опадів останніми місяцями й нестача води у зрошуваних районах привели до значного зменшення урожаю городини. Разом з тим збільшилися витрати на виробництво, зменшилася пропозиція та зросли ціни на сільськогосподарську продукцію, інформує farmer.pl. Українські виробники мають можливість скористатися з ситуації й зайняти вигідні позиції на ринку ЄС. Щоправда, для цього доведеться звернути увагу на якість вітчизняної продукції.

В окремих регіонах країни втрати урожаю пшениці, ячменю, вівса, жита та тритикале склали від 30-40 і до 80%. Причина поганого врожаю – зміни клімату на Піренейському півострові. Попередній урожай зернових, а також овочів і винограду, теж визнали провальним.

«Через ризик посухи тисячі виробників у наступному сезоні скоротять посівні площі під зерновими на 30-40%», – заявив президент Асоціації виробників-експортерів фруктів і овочів регіону Мурсія Хуан Марін.

Чимало фермерів на півдні країни вирішили вирощувати соняшник замість зернових. Фермери, які планували висадити кукурудзу або буряк навесні, нині сумніваються. Їхні побоювання пов’язані з витратами на зберігання води, необхідної для зрошення полів у сезон посухи. Торік брак води  став основною причиною втрат в сільському господарстві. Якщо ж для зрошування використовувати опріснену воду Середземного моря, витрати на виробництво зростуть утричі.

брак води  став основною причиною втрат в сільському господарстві

Нині виробники продуктів харчування попереджають про небезпеку різкого зростання цін на овочі, особливо листові: салат, цвітну капусту, броколі. У перші місяці 2018 року уже очікують високих цін на городину на іспанському ринку. А оскільки взимку Іспанія традиційно забезпечує овочами і фруктами ЄС, то ріст цін вдарить по кишені європейського покупця.

Тим часом посуха торкнулася й тваринництва. Відсутність дощів призвело до зменшення площі пасовиськ. З минулої весни фермери змушені використовувати більше кормів, а насамперед – соломи. Іспанська асоціація виробників м’яса великої рогатої худоби оцінює збільшення виробничих витрат приблизно на 1,5 євро на тварину на добу.

Нині Іспанія входить до п’ятірки експортерів української аграрної продукції й знаходиться в авангарді європейських експортерів. Частка країни в експорті до ЄС складає 15,5%. Іспанці експортують українське зерно, олію, солодощі тощо. Фрукти й овочі, однак, країна купує переважно на переробку через непривабливий зовнішній вигляд. Але потенціал до збільшення експорту – чималий.

Торік в Іспанії було вирощено 19,3 млн тонн збіжжя. За оцінками, урожай 2017 року складе 12-13 млн тонн.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Loading...