В Україні з 1 січня 2018 року мало б залишитися три сорти молока: екстра-класу, вищого і першого. Таким чином держава мала б виконати записані в Угоді про асоціацію з ЄС положення про санітарно-гігієнічні норми, що стосуються молочної сировини. Зміни у відповідному ДСТУ мають набрати чинності з початком року. Про це повідомив голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

«Введення стандарту не означає, що ситуація кардинально зміниться, – каже Чагаровський. –  Молоко від населення як приймалося, так і буде прийматися. Моя позиція – треба припинити ділити молоко на сортність, а натомість ввести показники безпечності. Треба визначати молоко придатне до вживання і непридатне. В Польщі і європейському співтоваристві, якщо забруднення більше як один мільйон мікроорганізмів в одному мілілітрі молока, то воно непридатне для споживання людьми, його використовують для виробництва кормів. У нас такого нема, все йде на прилавки».

Виявити неякісне молоко на полицях пересічному споживачеві не вдасться, адже через термічну обробку рівень шкідливих мікроорганізмів у готовому продукті знижується.

«Я б радив купувати продукцію відомих брендів і виробників – тих, на виробництвах котрих діє система управління якістю й безпечністю. Це, наприклад, «Люстдорф», «Ковель-молоко», «Молокія», «Галичина». Думка про те, що продукт з коротким терміном споживання – якісніший, є хибною. Тому позначку, коли виготовлене молоко, узагалі потрібно прибрати з пачок, як це зробили у Європі. Залишити треба лише дату кінцевого терміну споживання».

У Союзі молочних підприємств України сподіваються, що з 1 квітня 2018 року, з набуттям чинності Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», вдасться боротися з виробниками неякісної молочної продукції.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Loading...