Oats 947639 960 720 696x465

Рентабельність у рослинництві удвічі нижча, аніж торік. Якщо у 2016-му вона складала 43%, то нині показник становить лише 25,3%. Про це каже директор Національного наукового центру «Інститут агарної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, валової продукції рослинництва буде виготовлено на 178,7 млрд грн. Це на 3,4% менше, ніж торік. При цьому, найрентабельнішим буде виробництво хмелю, ягід, винограду і рапсу. Серед зернових найвигідніше сіяти овес та гречку. Рентабельність вівса зросла до 51,0%, гречки – до 42,9%,  ячменю – до 39,5%. Продовжить зростати рентабельність виробництва пшениці – до 34,2%, жита – до 30,8%.

Утім рентабельність виробництва зернових культур зменшиться проти минулого року майже удвічі й становитиме 20,8%. Майже удвічі порівняно з показниками минулого року прогнозується зменшення рентабельності сорго – до 12,9%, утричі – проса, до 11,3%. Найбільше знизиться рентабельність виробництва гороху, яка торік сягнула рекордного рівня у 76,8%. Цього року вона становитиме лише 10,3%.

Продовжиться зростання рентабельності ріпаку, вона збільшиться до 58,8%. Тим часом сої може удвічі зменшитися, і становити 25,4%. На думку науковців, тенденція зменшення рентабельності виробництва соняшника збережеться – з 63% торік до 30,8% цього року.

Обсяг виробництва зернових і бобових культур цього року зменшиться проти минулорічних показників на 5,9% і становитиме 62,2 млн тонн. Однак збільшиться виробництво пшениці, жита, гречки, гороху та рису.