Saffron 1136778 960 720 696x344

У селі Любимівка Херсонської області зібрали перший урожай шафрану. Це найдорожча спеція у світі. На відміну від багатьох сільськогосподарських культур, шафран розквітає з першими заморозками. До збирання врожаю приступають, коли всі інші земельні роботи вже закінчено, повідомляє Hyser.

Вирощуванням шафрану займається житель Херсонській області – бізнесмен зі Швеції Йохан Боден разом з дружиною. Він завіз в Україну посадковий матеріал.  За кожен кілограм цибулин довелося заплатити по 4-5 євро (124-155 грн).

Однак шафранові крокуси підтвердили свою рентабельність – 1 грам висушених тичинок можна продати за ціною від 1500 до 2500 євро, або від 46 700 до 77 900 грн.

За приблизними підрахунками, з 25-ти квіток збирають лише 1 грам спеції. Шафран охоче купують у Європі.